Att vara jourhem är inte alltid en dans på “rosor”..

Tänkte berätta hur det är för just mig.

Jag är ett så kallat akut jourhem, tar emot katter som måste in direkt om det inte finns plats på annat hem.

Katterna som jag fått in är inte alltid så gosiga och snälla utan det har varit katter som inte har varit van vid mänsklig kontakt, som inte bott inomhus och då kan ni ju förstå hur dom upplever detta…..

Tänk själv:

Har bott själv med en mamma som låtit dom göra nästan precis som dom vill, sprungit lite här och lite där. Mamman har inte orkat brytt sig för att hon är ständigt på jakt efter mat så hon kan dia dom små. Eller när dom blivit större måste ut och leta mat till sina barn. Kanske måste ta med dom på farliga vägar för att dom ska kunna äta..

Sen helt plötsligt blir dom “inburad”, får åka bil och sen hamna hos ex. mig. Där ska dom lära sig att gå på låda, lära magarna att dom får mat på bestämda tider och framförallt lära sig att en människa inte är farlig!

Just nu har jag 2 “vildingar” här hemma som är födda utomhus, mamman är i annat jourhem för dom är så pass stora att dom kan vara mammafri. Och dom här två är nog dom värsta argbiggorna jag haft smiley

När dom kom fick dom vara i en STOR box där mat, kattlåda och deras bädd får plats. Den ställdes på en lugn plats så dom fick varva ner. Eter några dagar flyttades boxen till en mer rörlig plats där den fortfarande står men är nu öppen så dom kan gå som dom vill.

Och det är ingen lätt match för jourmatte! Dom här flickorna verkar tro att dom fortfarande kan göra precis som dom vill och speciellt nu när dom inte har mamma med sig…

kan ju säga att det är mycket tvätt av mattor, tomt i fönstren och nattrejs…

Men dom små liven är värd att hjälpa. Tog bort fästingar på den ena och det var inte bara 1st… Ja, jag kan ta upp dom eller dom har inget val. Dom måste hanteras så dom lär sig och just nu är det små korta stunder som gäller så dom får förtroende för mig.

Ibland går det relativt snabbt att “tämja” katten men ibland tar det tid att bygga upp förtroendet.

Därför är det stor skillnad på våra katter vi har tagit hand om. Alla är ju olika!

Vissa vill bara kela men inte bli upplyft utan vill välja själv när den ska komma och gosa, andra kanske vill sova i sängen med dig . Ibland kan det vara så att en katt inte vill vare sig gosa eller sova i sängen men är värd att få leva i ett hem ändå. Att fånga råttor i stallet, eller bara finnas som en huskatt som du ger mat och ser till så den har det bra inomhus och utomhus.

Här har vi två “vildkatter” som vi hjälpt att få förtroende för oss människor och som nu är världens gosigaste familjekatter.